- Donald Trump zou 1 miljard dollar hebben gevraagd van Amerikaanse oliebedrijven voor zijn verkiezingscampagne.
- Hij beloofde in ruil daarvoor boorbeperkingen op te heffen en ook het moratorium op de export van gas en regels om vervuiling te voorkomen.
- Oliebedrijven kunnen volgens de krant The Guardian zo’n 110 miljard dollar aan belastingvoordelen verliezen, als president Joe Biden zijn plannen zou verwezenlijken.
- Lees ook: Trump wil in Silicon Valley geld ophalen voor verkiezingscampagne – en zo zijn financiële achterstand op Biden verkleinen
Donald Trump heeft 1 miljard dollar gevraagd aan Amerikaanse oliebedrijven voor zijn verkiezingscampagne, meldde The Washington Post eerder deze maand. Volgens de Britse krant The Guardian beloofde hij in ruil daarvoor 110 miljard aan financiële voordelen voor de olie-industrie.
Trump deed zijn voorstel vorige maand tijdens een bijeenkomst in zijn resort Mar-a-Lago met bestuurders van grote oliebedrijven, toen duidelijk was geworden de campagnekas van Trump veel minder vol was dan die van zijn Democratische tegenstander Joe Biden. Intussen lopen er ook 88 aanklachten tegen Trump in vier verschillende zaken, waardoor hij kampt met torenhoge juridische kosten en campagnegeld moet gebruiken om zijn advocaten te kunnen betalen.
Een miljard dollar zou veel meer zijn dan wat Biden momenteel in kas heeft. Afgelopen maart had Biden 192 miljoen dollar voor zijn verkiezingscampagne.
The Guardian schrijft dat Trump de oliebedrijven in ruil voor de ruimhartige bijdrage aan zijn campagne, wil belonen met het opheffen van boorbeperkingen en ook het moratorium op de export van gas en regels om milieuvervuiling tegen te gaan.
Dat aanbod zou de olie-industrie volgens The Guardian zo'n 110 miljard dollar aan financiële voordelen geven. Bij het exclusieve diner in Mar-a-Lago waren meer dan 20 bestuurders van grote oliebedrijven als Chevron, Exxon en Occidental Petroleum aanwezig.
De belangrijkste prikkel voor de olie- en gasbedrijven om Trump te steunen zijn de belastingvoordelen van in totaal zo'n 110 miljard dollar, die volgens The Guardian waarschijnlijk zullen worden geschrapt als president Joe Biden wordt herkozen.
Trump richtte zich bewust op bestuurders van grote oliebedrijven
Biden zet in op groene agenda
Sinds zijn aantreden als president heeft Biden veel aandacht voor klimaatproblemen. Zo heeft hij belastingvoordelen gegeven voor het aanschaffen van elektrische auto's en het energiezuiniger maken van woningen.
Tijdens zijn eerste dag in het Witte Huis beloofde Biden dat de VS weer zou meedoen aan het klimaatakkoord van Parijs, waardoor het land zich weer onder de bijna 200 landen schaarden die hebben beloofd hun CO2-uitstoot fors te verminderen.
Omdat Biden onder meer de oliepijpleiding Keystone XL heeft geschrapt en projecten in beschermd gebied in het noordoosten van Alaska, zegt Trump dat hij de VS heeft verzwakt op energiegebied.
Activist Lukas Ross van Friends of the Earth Action heeft meegewerkt aan de analyse van The Guardian en zegt dat er heel veel op het spel staat: "Bestuurders van grote oliebedrijven zijn heel bang dat ze volgend jaar 110 miljard dollar aan belastingvoordelen verliezen, als Biden aan de macht blijft. De belofte van Trump om de subsidies in stand te houden maakt de investering voor de olie-industrie van 1 miljard dollar eigenlijk een schijntje."
De olie- en gassector heeft volop geprofiteerd van de belastingvoordelen die Trump in 2017 invoerde. Nu sommige van die regelingen volgend jaar aflopen is er een enorme lobby op gang gekomen. Uit documenten blijkt dat grote oliemaatschappijen en het American Petroleum Institute (API) actief politici benaderen om hen ervan te overtuigen dat ze zich moeten verzetten tegen de belastingplannen van Biden.
Tijdens de bijeenkomst in Mar-a-Lago waren er ook kleinere bedrijven aanwezig die zijn gespecialiseerd in fracking en het exporteren van gas. Deze bedrijven zijn kwetsbaar zijn als de regels strenger worden.